Održano IX stručno savjetovanje tužilaca u BiH

Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca FBIH i RS bilo je organizator IX stručnog savjetovanja tužilaca u BiH, koje je održano od 28. do 30.09. 2016. godine, u Neumu, Hotel „Grand“.

Podršku IX stručnom savjetovanju ove godine dali su USAID’S Justice Project u BiH, Centar za istraživanje politika suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC&FCO), Ambasada Velike Britanije u BiH, UNICEF, Misija OSCE u BiH i Međunarodni forum  solidarnosti „EMMAUS“ (partneri Helsinškog Komiteta Holandije i  Pravosudne akademije Holandije), Projekat „Povećanje ekspertize pravosudnih institucija o trgovini ljudima u Albaniji i Bosni i Hercegovini: tretman žrtava  i žrtava svjedoka trgovine ljudima“.

Savjetovanje se odvijalo po specifičnim oblastima kriminaliteta (korupcija, privredni i organizovani kriminal, ratni zločini, djeca i maloljetnici u krivičnom postupku, trgovina ljudima), kao i materijalno pravne oblasti (oduzimanje imovine stečene krivičnim djelom).

Događaju je prisustvovalo više od stotinu tužilaca iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona, te predstavnici drugih pravosudnih institucija i akademske zajednice.

Tokom IX stručnog savjetovanja tužilaca koje se održalo u Neumu, učesnici panela donijeli su zaključke koje možete preuzeti na sljedećem linku:

Zaključci_IX stručno savjetovanje