Potpisan Memorandum o saradnji u finansijskim istragama između Udruženja tužilaca FBIH i udruženjima tužilaca Zapadnog Balkana

Udruženje tužilaca FBiH potpsalo je u Skoplju Memorandum o saradnji u finasijskim istragama sa Udruženjima tužilaca Albanije, Bugarske, Kosova, Srbije, Crne Gore i Makedonije.

Memorandum je potpisan u sklopu “Regionalne konferencije o izazovima i procesuiranju finansijskog kriminalai i oduzimanja imovine na Zapadnom Balkanu”, koja je održana krajem prošle sedmice u Skoplju, Republika Makedonija.

Cilj Memoranduma je uspostava saradnje između strana potpisnica, te identifikacija područja od zajedničkog interesa sa posebnim osvrtom na jačanje i koordinaciju informativne mreže, razmjeni informacija, znanja i prakse između članova udruženja, implementaciji projekata i aktivnosti od zajedničkog interesa, kao i međusobna podrška za zajednički napredak u oblasti finansijskih istraga.

Potpisnice će godišnje identifikovati područja u kojim je potrebno djelovati, bilo da se tiču državnog ili regionalnog nivoa i inicirati sastanke o bitnim temama za sve strane. Sastanci će  se odvijati po sistemu rotacije.

Ispred Udruženja tužilaca FBiH, Memorandum su potpisale tužiteljice Sabina Sarajlija i Lejla Hasanbegović.

Tekst memoranduma možete pročitati ovdje.