Odražno XII stručno savjetovanje tužilaca u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 11. oktobar 2019. godine- Udruženje tužilaca Federacije Bosne i Hercegovine u saradnji sa Centrom za edukaciju sudija i tužilaca Federacije BiH i Republike Srpske, te uz podršku Misije OSCE u BiH, UNICEF-a, Međunarodnog foruma solidarnosti „EMMAUS“, Centra za istraživanje kriminaliteta (CPRC), Atlantskom inicijativom u BiH, IOM-om, AIRE, LUCID Linxom i drugim partnerima, u Neumu je održalo XII Stručno savjetovanje tužilaca u BiH.

Tokom svečane ceremonije otvaranja Savjetovanja, učesnicima se obratila predsjednica Udruženja Šeila Heljić istaknuvši da se Udruženje tužilaca FBiH zalaže za izgradnju nezavisnog pravosuđa u BiH, posebno za unapređenje tužilačke profesije. Istakla je da su članovi slobodni iskazati svoja mišljenja i artikulisati zahtjeve u odgovarajućim pravcima, pri tome ne trpeći bilo kakve pritiske i ograničenja.

Ovogodišnjem Savjetovanju pisustvovali su mnogobrojni članovi i predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BIH, što je bila i dobra prilika za vraćanje dijaloga između struke i VSTV BIH, kao i prilika za raspravu o brojnim važnim pitanjima u pravosudnoj zajednici.

Osim predstavnika VSTV BIH, učešće na Savjetovanju uzeli su i predstavnici pravosudne zajednice iz regiona. Razgovaralo se o bilateralnoj saradnji u interesu struke i jačanja profesionalnog integriteta, te razmjene iskustava u vezi metodologije suzbijanja svih oblika kriminaliteta. Ovo ujedno predstavlja važan korak za unapređenje odnosa i razvijanju saradnje među tužiocima cijelog regoiona.

Savjetovanje se ove godine odvijalo sinhronizovano u nekoliko panela. Fokus je stavljen na korupciju, privredni i organizovani kriminal, ratni zločini, trgovinu ljudima, nasilju nad ženama i djecom u digitalnom okruženju, maloljetnicima u krivičnom postupku, te modalitetima i prevenciji zloupotrebe migracije i azila.

Ove godine prisustvovalo je preko 200 tužilaca iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona, predstavnika strukovnih udruženja u pravosuđu, međunarodne zajednice, nevladinih organizacija, policijskih tijela, te akademske zajednice u BIH.

Zaključci XII stručnog svajetovanja tužilaca