Održana online debata kandidata za člana Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH iz reda kantonalnih tužilaštava

U nastojanju da Udruženje ostane dosljedno prethodnim aktivnostima i pozitivan primjer cijeloj pravosudnoj zajednici u BiH i regiji, u namjeri da zaživi transparentniji i kvalitetniji proces izbora članova VSTV-a BiH, Udruženje tužilaca FBiH se odlučilo da putem Zoom aplikacije organizuje prvo provođenje javne online debate sa kandidatima za člana VSTV-a ispred kantonalnih tužilaštava u FBiH. Cilj provođenja debate bio je demonstrirati da nam je stalo do transparentnijeg i kvalitetnijeg izbora člana koji će nas predstavljati naredne četiri godine u Vijeću, te bi isto tako dali kandidatima priliku da prezentiraju svoj program i da se sveobuhvatno predstave izbornoj bazi i izlože pitanjima i mišljenjima izborne baze. Fokus javne diskusije  bio je  na reformskim procesima u pravosuđu, izazovima u tužilačkoj i pravosudnoj zajednici, kao i potencijalnim rješenjima. Također, tokom  javne rasprave se omogućilo učesnicima-tužiocima (izbornoj bazi) da uživo postavljaju pitanja kandidatima.

Rasprava je održana prije formalnog glasanja za člana Vijeća koje koordinira i administrira Federalno tužilaštvo FBiH, dana 02.07.2021. godine, putem aplikacije „Zoom“. Vođena je konstruktivna diskusija među kantidatima: i to Islamović Nedžadom (Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona), Bogunić Saninom (Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo), Čačković Damirom (Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog Kantona), Pajević Sanelom (Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko – neretvanskog kantona) koji se izbornoj bazi obratio pismenim putem, tokom koje su isti ponudili vlastite programe rada, ali i odgovarali na postavljena pitanja o reformskim procesima i izazovima sa kojima će se susretati u radu. Online debatu moderirali su Heljić Šeila, predsjednica Udruženja i Tulić Adnan, Kantonalni tužilac Kantonalnog tužilaštva Unsko – sanskog kantona. Organiziranjem prve online debate, Udruženje je potvrdilo vlastitu proaktivnu ulogu unutar pravosudne zajednice, te iskazalo jasnu namjeru za kvalitetnijim i transparentnijim procesom izbora članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH.

Ranije je Udruženje tokom Januara 2021. godine u vezi sa ovom temom jasno iskazalo svoj stav kada je u okviru zajedničke komunikacijske platforme ZKT (Zajedničko koordinaciono tijelo sudija i tužilaca u BiH) saopštenjem za javnost od 27. 11. 2020. godine pod tačkom III. najavilo da će povodom novih imenovanja u Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) ponuditi prijedloge za optimiranje procedura i uslova za imenovanja kako su predviđena Pravilnikom o izboru članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (Pravilnik). Na proširenom sastanku od 21. decembra 2020. godine ZKT je razmatralo važeći Pravilnik i ponovo je istaknuto da on ne osigurava najadekvatniji i najtransparentnije okvir za imenovanje na ovako važne i odgovorne funkcije, izneseno je mišljenje da je dosadašnja praksa imenovanja članova VSTV-a dovodila do neformalnih i suptilnih pritisaka i neprimjerenih utjecaja iz pravosuđa na sudije i tužioce kako bi se opredijelili za imenovanje određenog kandidata ili kandidatkinje, te je ponovljeno da je simptomatično odsustvo bilo kakve odgovornosti ili konstruktivne komunikacije izabranih članova VSTV-a sa izbornom bazom za vrijeme mandata u VSTV-u, te je upućena inicijativa prema VSTV-u da je neophodno  inicirati postupak hitnih izmjena i dopuna Pravilnika o izboru članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH u sklada sa zakonom.