Mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV

Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca u Bosni i Hercegovini pozdravlja Mišljenje o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, koji je usvojen od Venecijanske komisije i zahvaljuje izvjestiocima na iskazanom interesu da se uzme u obzir mišljenje predstavnika ZKT-a. Predsjedavajuća ZKT i predsjednica udruženja tužilaca u Federaciji Bosne i Hercegovine Šeila Heljić na sastanku upoznala je izvjestioce sa ranije zauzetim stavovima strukovnih udruženja u vezi prijedloga izmjena Zakona o VSTV-u i prijedlozima struke sa kojim su nadležni organi i javnost ranije upoznati (dostupno na ovom linku).

ZKT poziva izvršnu i zakonodavnu  vlast da osiguraju najviše standarde integriteta, odgovornosti, nezavisnosti, nepristrasnosti, stručnosti i transparentnosti unutar pravosuđa. Koristimo i ovu priliku da pozovemo druga strukovna udruženja u BiH da se priključe ZKT-u s ciljem zajedničkog pružanja doprinosa u jačanju i unapređenju bosansko-hercegovačkog pravosuđa.

Mišljenje Venecijanske komisije o Nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u usvojeno na sjednici održanoj 19. i 20. marta 2021. godine može se preuzeti pod ovim linkom.